Thermohout Holland

Over ons

Thermohout Holland B.V. is gespecialiseerd in het thermisch modificeren van hout. Met de modernste technologie en voortschrijdend inzicht bereiken we een wezenlijk betere kwaliteit ten opzichte van conventionele processen.

Thermohout is op zichzelf geen houtsoort maar hout dat middels een milieuvriendelijk proces blijvend wordt veranderd (gemodificeerd) en daarbij bijzonder goede eigenschappen verkrijgt. 

Het hout is vormstabiel, heeft een hoge duurzaamheid (tot klasse 1 mogelijk), is vrij van hars en laat zich erg goed verven.

 

Procesomschrijving

Er bestaan kortweg twee systemen. Het eerste is het zogenoemde open systeem waarbij het hout moet worden terug gedroogd tot 0% houtvocht. Dit vergt veel energie om het hout te drogen en geeft veel schade en uitval. 

Wij behandelen het hout in een zogenaamde autoclaaf, waarbij er nog tot 8% vocht in het hout aanwezig mag zijn. Het hout moet zeer nauwkeurig worden na gedroogd, wat we intern doen door middel van een vacuüm droger. De vacuüm droger is voorzien van een warmtepomp en vergt daarom weinig energie.

Na het drogen gaat het hout in de autoclaaf waarna het proces begint. Dit alles wordt aangestuurd door speciale software.